Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Η γιαγιά μου η Πολίτισσα.... Μπωτέ κορίτσια... Beaute!


"Η μέρα της άρχιζε με τον καφέ του Δημητρού που τον έψηνε πάντα μόνη της, γιατί, σαν τις μαχαρανές, η Λωξάντρα πίστευε πως απ’ το χέρι της γυναίκας του ο άντρας πρέπει να τρώει και να πίνει."- "Λωξάντρα" της Μαρίας Ιωαννίδου


Αυτές οι παλιές κάτι ήξεραν παραπάνω από εμάς.  Η γνώση τους σοφία, έβγαινε μέσα από τη ζωή.  Μια γνώση που δεν τη βρίσκεις σήμερα ούτε στα βιβλία, ούτε στο ίντερνετ, ούτε πουθενά. Οι κυράδες της Πόλης ήταν ξακουστές εκείνα τα χρόνια πέρα από τη νοικοκυροσύνη τους, για τα λούσα και τον καλλωπισμό τους. Δεν υπήρχαν κέντρα αισθητικής, έκαναν τα "beaute" τους, έτσι τα έλεγαν, από υλικά που έβρισκαν στα ντουλάπια της κουζίνας.

Αποτέλεσμα εικόνας για λεβάνταΤη γιαγιά μου, την Αγγέλα, δεν τη γνώρισα, ήταν 72 χρονών όταν πέθανε, δυό χρόνια μόλις πριν γεννηθώ.
Θυμάμαι όμως να λένε για εκείνη "τσίτα η γιαγιά στο πρόσωπο, μέχρι τη μέρα που έφυγε, ούτε μια ρυτίδα" κι ας πέρασε πολλά, κι ας μεγάλωσε στα πούπουλα για να καταλήξει να καθαρίζει σκάλες όταν ξεριζώθηκε από τον τόπο της. "Τσίτα η γιαγιά και πάντα μοσχομύριζε λεβάντα, ακόμα και μέσα στην ανέχεια, εκείνη μοσχομύριζε λεβάντα."  Μα κρέμες δεν είχε να αγοράσει, ούτε υπήρχαν αποσμητικά. Δεν είχε, όχι.  Έβραζε φύλλα λεβάντας και έκανε πλύσεις με πανιά κάθε πρωί. Υπερβολικό?  Έτσι ήταν οι γυναίκες εκείνης της εποχής.  Εξωπραγματικές!  Όσο για κρέμες???? 

Κεραλοιφή

Μια πανάρχαια συνταγή καλλωπισμού και περιποίησης. Φτιαγμένη από δύο και μόνο φυσικά συστατικά, κερί μέλισσας και ελαιόλαδο. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμυγδαλέλαιο ή σπαθόλαδο. Οι χρήσεις της άπειρες. Από κρέμα ημέρας, θυμηθείτε "τσίτα η γιαγιά", μία φορά την ημέρα αρκεί για να κρατήσει το πρόσωπο σας ενυδατωμένο, μέχρι το μαγικό αποτέλεσμα για τις σκασμένες φτέρνες των ποδιών. Πάμε να δούμε πώς μπορούμε να τη φτιάξουμε μόνες μας.
Υλικά
Ελαιόλαδο ή Αμυγδαλέλαιο (το βρίσκετε στο φαρμακείο)
Αποτέλεσμα εικόνας για κεραλοιφη
Μελισσοκέρι (το βρίσκετε σε μαγαζί με εκκλησιαστικά είδη ή από μελισσοκόμο)

1 άδειο βαζάκι (και αυτό της μαρμελάδας κάνει)
1 τρίφτη (του τυριού)
Μέσα στο άδειο βαζάκι βάζετε  τα 2 υλικά σε αναλογία 5:1, δηλαδή 5 κουταλιές ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο για 1 κουταλιά τριμμένο μελισσοκέρι.
Βάζετε το βαζάκι σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει(μπεν μαρί),  και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το μελισσοκέρι. Θα πάρει περίπου 10 λεπτά.
Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει για τουλάχιστον μια ώρα. Η κεραλοιφή σας είναι έτοιμη. Μπορεί να σας φανεί λίγο σκληρή, αλλά μαλακώνει εύκολα με τη θερμότητα των χεριών όταν πάτε να την χρησιμοποιήσετε.
Μπωτέ κορίτσια!  Beaute!







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...